Ziektewetuitkering

Onze advocaten bieden deskundige juridische ondersteuning bij alle kwesties rondom uw Ziektewetuitkering. Of het nu gaat om een afgewezen aanvraag, een verlaging of stopzetting van uw uitkering, of een terugvordering door het UWV, onze advocaten staan voor u klaar. Wij analyseren uw situatie grondig, stellen een overtuigend bezwaarschrift op en vertegenwoordigen u, indien nodig, in beroep bij de rechtbank. Wij begeleiden u door het gehele proces om ervoor te zorgen dat u krijgt waar u recht op heeft.​

Contact binnen 24 uur

Uitkeringsadvocaat.nl

  • Heb je een rechtsbijstandsverzekering? Dan kun je gebruikmaken van onze diensten dankzij het recht op vrije advocaatkeuze. Wij werken samen met alle grote rechtsbijstandsverzekeraars, zodat jij de juridische hulp krijgt die je verdient – door een gespecialiseerde advocaat.

  • Heb je een lager inkomen? Dan kun je mogelijk gebruikmaken van gefinancierde rechtsbijstand via een toevoeging. Uitkeringsadvocaat.nl werkt op high trust-basis met de Raad voor Rechtsbijstand, waardoor procedures sneller en soepeler verlopen.

  • Bij ons weet je altijd waar je aan toe bent. We hanteren duidelijke tarieven, leggen vooraf uit wat de kosten zijn en sturen nooit onverwachte rekeningen. Transparantie en vertrouwen staan bij ons centraal.

  • Waar je ook woont in Nederland, wij kunnen je helpen. Dankzij digitale middelen en slimme samenwerking staan wij cliënten in het hele land bij, zonder dat je naar ons kantoor hoeft te reizen.

  • Twijfel je of je bezwaar moet maken tegen een UWV-beslissing? Neem gerust contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek. We bespreken jouw situatie en geven eerlijk advies over de kansen en vervolgstappen.

Telefonisch contact: 085-0606499

Hulp nodig bij een Ziektewetuitkering?

Een onverwachte beslissing van het UWV over uw Ziektewetuitkering kan verstrekkende gevolgen hebben. Of het nu gaat om een afwijzing, stopzetting of verlaging van uw uitkering, het is cruciaal om snel en adequaat te handelen. Bij Uitkeringsadvocaat.nl begrijpen we de complexiteit van dergelijke situaties en bieden we deskundige juridische ondersteuning om uw rechten te beschermen. Wij staan we naast jou in bezwaarprocedure bij het UWV en de eventuele beroepsprocedure bij de rechtbank. We zorgen voor duidelijkheid, rust en juridische slagkracht.

Veel voorkomende problemen bij Ziektewetuitkeringen

Wij zien regelmatig dat cliënten te maken krijgen met:​

  • Afwijzing van de aanvraag: Het UWV oordeelt dat je niet voldoet aan de voorwaarden voor een Ziektewet-uitkering.​

  • Beëindiging of verlaging van de uitkering: Het UWV stelt dat je voldoende hersteld bent om te werken, terwijl u zich nog ziek voelt.​

  • Terugvordering van uitkering: Het UWV eist (een deel van) de uitkering terug vanwege vermeende schending van verplichtingen.

Wat kunnen wij voor je doen?

Onze gespecialiseerde advocaten bieden ondersteuning bij:​

Beoordeling van jouw situatie: Wij analyseren de persoonlijke omstandigheden en adviseren over de haalbaarheid van een bezwaar.​

  • Opstellen van een bezwaarschrift: Wij stellen een juridisch sterk onderbouwd bezwaarschrift op tegen het besluit van het UWV.​

  • Vertegenwoordiging tijdens procedures: Wij staan je bij tijdens hoorzittingen en, indien nodig, in beroep bij de rechtbank.​

  • Wij werken op basis van gefinancierde rechtsbijstand (pro deo) of via jouw rechtsbijstandsverzekering, waardoor juridische hulp voor iedereen toegankelijk is.​

Let op: de termijn voor het indienen van een bezwaar tegen een beslissing van het UWV is 6 weken. Bij bepaalde besluiten, zoals een herkeuring, is deze termijn slechts 2 weken. Het is daarom cruciaal om tijdig actie te ondernemen.

Daarom kies je voor Uitkeringsadvocaat.nl

Dekking via je rechtsbijstandsverzekering – Je hebt recht op vrije advocaatkeuze.
Pro deo mogelijk – We werken op toevoegingsbasis.
Geen verborgen kosten – Duidelijke afspraken, transparant over kosten.
Door heel Nederland – Wij werken digitaal en staan cliënten uit het hele land bij.
Gratis en vrijblijvend eerste gesprek – We beoordelen kosteloos je zaak en geven eerlijk advies.

Veelgestelde vragen over Ziektewetuitkering

 

Wanneer heb je recht op een Ziektewet-uitkering?

Je hebt recht op een Ziektewet-uitkering als je ziek bent en geen werkgever hebt die je loon doorbetaalt. Meestal is dit het geval als je contract afloopt tijdens je ziekte of als je ziek wordt terwijl je werkloos bent (bijvoorbeeld tijdens een WW-uitkering). Heb je wél een werkgever, dan betaalt die in principe je loon door bij ziekte en krijg je geen Ziektewet-uitkering. Alleen in bijzondere situaties met werkgever kun je toch een Ziektewet-uitkering krijgen – bijvoorbeeld als je ziek wordt door je zwangerschap/bevalling, door orgaandonatie, of als je onder de no-riskpolis valt. In die uitzonderingsgevallen neemt UWV de loondoorbetaling over via de Ziektewet.

Hoe vraag je een Ziektewet-uitkering aan (ziek melden)?

Ben je ziek en heb je geen werkgever (meer)? Dan moet je je uiterlijk op de tweede ziektedag ziek melden bij UWV om een Ziektewet-uitkering aan te vragen. Dit kan online via de UWV-website of telefonisch. Heb je nog een werkgever en val je onder een uitzondering (zoals ziekte door zwangerschap of no-riskpolis), dan zal je werkgever de Ziektewet-uitkering voor jou aanvragen bij UWV. Na je ziekmelding krijg je meestal binnen enkele weken bericht van UWV of je recht hebt op de uitkering.

Hoe hoog is je Ziektewet-uitkering?

De Ziektewet-uitkering is meestal 70% van je laatstverdiende loon (het zogenoemde dagloon waar UWV mee rekent). Let op dat er een wettelijk maximumdagloon geldt – bij een hoog salaris krijg je 70% van dat maximum. In sommige gevallen is de uitkering 100% van je dagloon. Dit geldt bijvoorbeeld als je ziek bent door zwangerschap/bevalling of orgaandonatie. Had je voor je ziekte al een gedeeltelijke arbeidsongeschiktheidsuitkering (bijvoorbeeld WGA) en word je zieker, dan kunnen andere percentages volgens cao gelden.

Hoelang duurt de Ziektewet-uitkering?

Je hebt maximaal 104 weken (2 jaar) recht op een Ziektewet-uitkering. De uitkering stopt eerder als je weer (gedeeltelijk) arbeidsgeschikt bent en je het werk kunt hervatten. Ook in andere situaties kan het eerder stoppen – bijvoorbeeld als je de AOW-leeftijd bereikt of als UWV na een jaar oordeelt dat je minder dan 35% arbeidsongeschikt bent (dan stopt ZW na de eerstejaars beoordeling). Tijdens de twee jaar ziekte krijg je rond week 52 een eerstejaars Ziektewet-beoordeling door UWV om te bepalen of je nog recht hebt op de uitkering.

Wat gebeurt er als je na 2 jaar nog ziek bent?

De Ziektewet-uitkering stopt na 104 weken ziekte. Ben je dan nog niet hersteld, dan kom je in aanmerking voor een WIA-uitkering (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen). UWV stuurt je tegen het einde van de Ziektewet-periode formulieren om een WIA aan te vragen (bijvoorbeeld een WGA- of IVA-uitkering). Je moet deze aanvraag tijdig indienen (meestal rond 20 maanden ziekte al beginnen) zodat je na afloop van de Ziektewet-uitkering niet zonder inkomen komt te zitten.

Wanneer wordt de Ziektewet-uitkering uitbetaald?

UWV betaalt de eerste Ziektewet-uitkering meestal binnen 4 weken na je ziekmelding. Daarna wordt je uitkering wekelijks achteraf uitbetaald. Meestal staat het bedrag elke week op woensdag of donderdag op je bankrekening. (Als UWV de uitkering aan je werkgever betaalt, gebeurt dit meestal eens per 4 weken achteraf en krijg jij je loon via de werkgever.)

Heb je recht op vakantiegeld tijdens de Ziektewet-uitkering?

Ja, over je Ziektewet-uitkering bouw je vakantiegeld op (8% van de uitkering). UWV betaalt dit vakantiegeld niet apart één keer per jaar, maar verwerkt het bij je reguliere betalingen. Vaak wordt het vakantiegeld telkens tegelijk met je wekelijkse of vierwekelijkse uitkering uitgekeerd. Je krijgt dus in mei geen aparte vakantiegeld-uitkering van UWV, omdat je het vakantiegeld al door het jaar heen ontvangt.

Wat als je Ziektewet-uitkering lager is dan het sociaal minimum?

Als je uitkering erg laag is en je (gezins)inkomen onder het sociaal minimum komt, kun je mogelijk een toeslag krijgen via de Toeslagenwet. Deze toeslag vult je inkomen aan tot het minimumloon-niveau dat voor jouw situatie geldt. Je moet de toeslag zelf aanvragen bij UWV. Let op dat hierbij ook gekeken wordt naar het inkomen van een partner (als je die hebt). De toeslag zorgt er zo voor dat je een minimuminkomen houdt tijdens je ziekte.

Wat als je (gedeeltelijk) weer gaat werken tijdens je Ziektewet-uitkering?

Gaan werken naast je Ziektewet-uitkering kan invloed hebben op het bedrag dat je krijgt, maar het loont altijd om (deels) te werken. Verdien je nog niet evenveel als je oude loon, dan vult UWV je loon aan. Vaak krijg je dan samen (loon + uitkering) ongeveer netto evenveel als je oorspronkelijke inkomen. Zo sta je er niet financieel op achteruit als je deeltijd gaat werken. Zodra je weer volledig hersteld bent en je oude loon verdient, stopt de Ziektewet-uitkering helemaal.

Wat als je tijdelijk beter bent en daarna weer ziek wordt?

Als je ziekteperiode kort onderbroken wordt (je bent minder dan 4 weken achtereen beter) en je wordt daarna weer ziek, dan beschouwt UWV dit als één en dezelfde ziekteperiode. De twee periodes van ziekte worden bij elkaar opgeteld voor de maximale duur van 104 weken. Was je langer dan 4 weken volledig hersteld en aan het werk, en word je daarna opnieuw ziek? Dan begint er een nieuwe ziekteperiode en heb je opnieuw recht op maximaal 2 jaar Ziektewet (mits je op dat moment verzekerd bent voor de Ziektewet).

Welke plichten heb je tijdens je Ziektewet-uitkering?

Tijdens je Ziektewet-uitkering heb je een aantal verplichtingen richting UWV en je herstel. Enkele belangrijke plichten zijn:

  • Meewerken aan je re-integratie: Je moet doen wat nodig is voor je herstel en terugkeer in werk. Als UWV (of een arbodienst) passend ander werk of een traject aanbiedt dat je kunt doen, moet je daaraan meewerken.

  • Beschikbaar zijn voor controle: Je bent verplicht mee te werken aan medische onderzoeken van UWV, bijvoorbeeld bij een verzekeringsarts. Ook moet je bereikbaar zijn voor afspraken en mag je niets doen dat je genezing belemmert.

  • Veranderingen doorgeven: Geef het meteen door aan UWV als er iets verandert dat van invloed kan zijn op je uitkering. Denk aan situaties als: je bent weer (gedeeltelijk) beter, je gaat (proberen te) werken, je verhuist naar een ander adres, je gaat naar het buitenland, enz.

Houd je je niet aan deze plichten, dan kan UWV je uitkering tijdelijk verlagen of in het ergste geval stopzetten. Zorg dus dat je altijd correct samenwerkt met UWV gedurende je ziekteperiode.

Mag je ontslag nemen tijdens ziekte?

Nee, het is af te raden om zelf ontslag te nemen (of akkoord te gaan met ontslag) terwijl je ziek bent. Als jij namelijk vrijwillig je dienstverband beëindigt tijdens ziekte, heb je meestal geen recht op een Ziektewet-uitkering. Je werkgever is juist verplicht om bij ziekte tot 2 jaar je loon door te betalen, dus ontslag zou die verplichting omzeilen. UWV zal in principe géén Ziektewet-uitkering geven als je eigenhandig je baan hebt opgezegd terwijl je nog ziek was. Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld als een arts schriftelijk verklaart dat verdere samenwerking met je werkgever ernstig schadelijk is voor je gezondheid, kun je overwegen om toch ontslag te nemen tijdens ziekte. In alle andere gevallen: blijf in dienst tot je hersteld bent.

Wat als je contract afloopt terwijl je ziek bent?

Wanneer je tijdelijke contract afloopt tijdens jouw ziekte, dan moet de werkgever je ziek uit dienst melden bij UWV. In dat geval kom je vanaf de einddatum van je contract in aanmerking voor een Ziektewet-uitkering van UWV. Zorg ervoor dat de werkgever deze melding op tijd doet. Krijg je na het aflopen van je contract geen bericht? Neem dan zelf contact op met UWV om je ziekmelding door te geven. Zodra je bent aangemeld, krijg je van UWV een Ziektewet-uitkering zolang je ziek bent (met een maximum van 104 weken ziekte). Hiermee heb je inkomen nadat je dienstverband is geëindigd.

Wat kun je doen als UWV je weer beter verklaart maar je bent het daar niet mee eens?

Het kan gebeuren dat UWV vindt dat je voldoende hersteld bent en besluit je Ziektewet-uitkering te stoppen, terwijl jij nog klachten ervaart. Ben je het niet eens met zo’n beslissing, dan kun je bezwaar maken. Dien zo snel mogelijk (bij voorkeur binnen 2 weken) een bezwaarschrift in bij UWV tegen het besluit. In het bezwaarschrift leg je uit waarom je nog niet kunt werken. Let op: tijdens de bezwaarprocedure wordt de uitkering niet doorbetaald. Als je geen andere inkomsten hebt, kun je mogelijk een bijstandsuitkering aanvragen voor die tussentijd. Schakel eventueel een juridisch adviseur of advocaat in om je te helpen bij het bezwaar, zodat de kans groter is dat UWV zijn beslissing herziet.

Mag je op vakantie tijdens een Ziektewet-uitkering?

Op vakantie gaan terwijl je een Ziektewet-uitkering ontvangt mag alleen in overleg met UWV. Je blijft tijdens ziekte namelijk onder toezicht van UWV voor je re-integratie en controle. Ga je binnen Nederland een paar dagen weg, meld dit dan vooraf bij UWV (en overleg met de UWV-arts als je twijfelt). Wil je naar het buitenland op vakantie, dan heb je toestemming van UWV nodig. UWV beoordeelt of je vakantie plannen verantwoord zijn en geen negatief effect hebben op je herstel. Zonder toestemming op vakantie gaan kan gevolgen hebben, zoals een korting op of stopzetting van je uitkering. Wees dus altijd open naar UWV over je vakantieplannen – meestal denkt UWV graag met je mee, mits je het vooraf goed regelt.