
WW-uitkering
Uitkeringsadvocaat.nl biedt deskundige juridische ondersteuning bij alle kwesties rondom uw werkloosheidsuitkering. Of het nu gaat om een afgewezen aanvraag, een verlaging of stopzetting van uw uitkering, of een terugvordering door het UWV, onze advocaten staan voor u klaar. Wij analyseren uw situatie grondig, stellen een overtuigend bezwaarschrift op en vertegenwoordigen u, indien nodig, in beroep bij de rechtbank. Wij begeleiden u door het gehele proces om ervoor te zorgen dat u krijgt waar u recht op heeft.
Contact binnen 24 uur
Uitkeringsadvocaat.nl
-
Heb je een rechtsbijstandsverzekering? Dan kun je gebruikmaken van onze diensten dankzij het recht op vrije advocaatkeuze. Wij werken samen met alle grote rechtsbijstandsverzekeraars, zodat jij de juridische hulp krijgt die je verdient – door een gespecialiseerde advocaat.
-
Heb je een lager inkomen? Dan kun je mogelijk gebruikmaken van gefinancierde rechtsbijstand via een toevoeging. Uitkeringsadvocaat.nl werkt op high trust-basis met de Raad voor Rechtsbijstand, waardoor procedures sneller en soepeler verlopen.
-
Bij ons weet je altijd waar je aan toe bent. We hanteren duidelijke tarieven, leggen vooraf uit wat de kosten zijn en sturen nooit onverwachte rekeningen. Transparantie en vertrouwen staan bij ons centraal.
-
Waar je ook woont in Nederland, wij kunnen je helpen. Dankzij digitale middelen en slimme samenwerking staan wij cliënten in het hele land bij, zonder dat je naar ons kantoor hoeft te reizen.
-
Twijfel je of je bezwaar moet maken tegen een UWV-beslissing? Neem gerust contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek. We bespreken jouw situatie en geven eerlijk advies over de kansen en vervolgstappen.
Telefonisch contact: 085-0606499
Hulp nodig bij een WW-uitkering?
Het verliezen van uw baan is ingrijpend. Gelukkig biedt de WW-uitkering (werkloosheidsuitkering) een tijdelijk financieel vangnet voor werkzoekenden. Maar wat als er problemen ontstaan? Bijvoorbeeld in het geval het UWV een werkloosheidsuitkering weigert of stopzet? Bij Uitkeringsadvocaat.nl begrijpen we de complexiteit van dergelijke situaties en bieden we deskundige juridische ondersteuning om uw rechten te beschermen. Wij staan we naast jou in bezwaarprocedure bij het UWV en de eventuele beroepsprocedure bij de rechtbank. We zorgen voor duidelijkheid, rust en juridische slagkracht.
Wanneer heb je recht op een WW-uitkering?
Je hebt recht op een WW-uitkering als je onvrijwillig werkloos bent geworden en voldoet aan de volgende voorwaarden:
Je verliest ten minste 5 arbeidsuren per week.
Je hebt in de 36 weken vóór je werkloosheid minimaal 26 weken gewerkt.
Je bent direct beschikbaar voor werk en staat ingeschreven als werkzoekende bij UWV.
Je bent niet verwijtbaar werkloos (je bent bijvoorbeeld niet zelf ontslagen zonder dringende reden)
Veel voorkomende problemen bij WW
We zien in de praktijk onder andere de volgende problemen ontstaan rondom werkloosheidsuitkeringen:
Afwijzing van de aanvraag.
Een te korte of te lage uitkering.
Stopzetting omdat je je plichten niet zou zijn nagekomen.
Terugvorderingen of boetes.
Discussie over of je zelf verantwoordelijk bent voor je werkloosheid.
Vaak is bezwaar nodig om je recht alsnog te halen.
Wat kun je doen bij een afwijzing of stopzetting?
Ben je het niet eens met een besluit van UWV? Dan kun je binnen 6 weken bezwaar maken. Wij helpen je met het opstellen van een sterk bezwaarschrift en staan je bij als het nodig is om in beroep te gaan bij de rechtbank. We nemen het contact met UWV van je over en zorgen dat jij er juridisch niet alleen voor staat. Wij zorgen ervoor dat jouw stem gehoord wordt. Eerlijk, betrokken en deskundig.
Daarom kies je voor Uitkeringsadvocaat.nl
✅ Dekking via je rechtsbijstandsverzekering – Je hebt recht op vrije advocaatkeuze.
✅ Pro deo mogelijk – We werken op toevoegingsbasis.
✅ Geen verborgen kosten – Duidelijke afspraken, transparant over kosten.
✅ Door heel Nederland – Wij werken digitaal en staan cliënten uit het hele land bij.
✅ Gratis en vrijblijvend eerste gesprek – We beoordelen kosteloos je zaak en geven eerlijk advies.
Veelgestelde vragen over WW-uitkering
Wat is een WW-uitkering en voor wie is het bedoeld?
De WW-uitkering (Werkloosheidswet-uitkering) is een tijdelijke uitkering voor mensen die geheel of gedeeltelijk werkloos worden. Het is bedoeld als financieel overbrugging tussen twee banen: je krijgt inkomen terwijl je op zoek gaat naar nieuw werk. De uitvoering van de WW-uitkering ligt bij het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen). Je kunt een WW-uitkering alleen krijgen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet.
Wanneer heb ik recht op een WW-uitkering?
Je hebt recht op WW als je aan de volgende voorwaarden voldoet:
Je bent je baan verloren buiten jouw schuld (bijvoorbeeld ontslag door de werkgever of einde van een tijdelijk contract, niet doordat je zelf ontslag nam).
Je was verzekerd voor werkloosheid (meestal het geval als je in loondienst werkte).
Je hebt in de 36 weken vóór je werkloosheid minstens 26 weken gewerkt (de zogeheten wekeneis)
Je bent direct beschikbaar voor nieuw werk (je houdt je aan de sollicitatieplicht).
Ook mag je niet verwijtbaar werkloos zijn; dat wil zeggen dat je geen WW krijgt als de werkloosheid je eigen schuld is (zoals bij vrijwillig ontslag of ontslag op staande voet).
Hoe vraag ik een WW-uitkering aan?
Een WW-uitkering vraag je online aan bij het UWV (via werk.nl of Mijn UWV) met je DigiD. Je kunt de aanvraag indienen vanaf 1 week vóór je laatste werkdag tot uiterlijk 1 week erna – wacht niet te lang, anders loop je uitkeringsdagen mis. Zorg dat je gegevens zoals je laatste loonstrook, arbeidsovereenkomst en je bankrekeningnummer bij de hand hebt bij de aanvraag. Tijdens de aanvraag meld je je automatisch aan als werkzoekende. Na het indienen hoor je doorgaans binnen vier weken van UWV of je WW krijgt en per welke datum
Hoe lang kan ik een WW-uitkering ontvangen?
Hoe lang je WW krijgt, hangt af van je arbeidsverleden (hoeveel jaren je gewerkt hebt). Voldoe je aan de wekeneis (zie vraag 2), dan heb je in elk geval recht op 3 maanden WW. Heb je daarnaast meerdere jaren gewerkt (voldoe je aan de jareneis van minstens 4 uit de laatste 5 jaar), dan kan de uitkeringsduur langer zijn. Voor ieder gewerkt jaar bouw je een beetje extra WW-duur op, tot een maximum van 24 maanden. 24 maanden (2 jaar) is dus de maximale duur voor een WW-uitkering in de huidige wetgeving.
Hoe wordt de hoogte van mijn WW-uitkering bepaald?
De hoogte van je WW-uitkering is gebaseerd op het loon dat je verdiende voordat je werkloos werd. UWV berekent eerst je gemiddelde dagloon en maandloon op basis van je laatste 12 maanden salaris. Van dat maandloon krijg je in de eerste 2 maanden 75%, en daarna 70% per maand als bruto WW-uitkering. Er geldt wel een maximum; de WW vergoedt je loon maar tot aan het wettelijke maximumdagloon (salaris boven die grens telt niet mee in de berekening). Verder is de WW niet afhankelijk van je partner’s inkomen of eigen vermogen – het is geen bijstandsuitkering, maar een werknemersverzekering.
Welke plichten heb ik tijdens mijn WW-uitkering?
Tijdens de WW-uitkering heb je een aantal belangrijke verplichtingen. De belangrijkste is de sollicitatieplicht: je moet actief op zoek gaan naar werk en voldoende sollicitaties verrichten. Als je passend werk wordt aangeboden, moet je dat accepteren. Je bent ook verplicht als werkzoekende ingeschreven te staan en je sollicitatieactiviteiten te melden (via de Werkmap/Mijn UWV). Daarnaast moet je wijzigingen in je situatie meteen doorgeven aan UWV – denk aan het vinden van (deel)werk, ziekte, of vakantieplannen. Houd je je niet aan deze regels, dan kan UWV je uitkering tijdelijk verminderen of in het ergste geval stopzetten.
Mag ik op vakantie tijdens mijn WW-uitkering?
Ja, je mag met vakantie tijdens de WW, maar er gelden wel regels. Je hebt recht op 20 vakantiedagen per jaar waarin je WW-uitkering gewoon doorbetaald wordt. Ben je geen volledig jaar werkloos, dan krijg je naar rato vakantiedagen. Je moet je vakantieplannen altijd vooraf melden aan UWV (bijvoorbeeld via het wijzigingsformulier in Mijn UWV). Tijdens je vakantie hoef je niet te solliciteren. Let op: weekenden en officiële feestdagen tellen niet als vakantiedag en ongebruikte vakantiedagen kun je niet meenemen naar een volgend jaar.
Wat gebeurt er als ik ziek word tijdens mijn WW-uitkering?
Als je ziek wordt terwijl je een WW-uitkering ontvangt, moet je dit direct (uiterlijk binnen 2 dagen) melden bij UWV. Je WW-uitkering loopt in eerste instantie gewoon door tijdens ziekte. In de eerste 13 weken dat je ziek bent, blijf je WW krijgen; je sollicitatieplicht wordt gedurende die periode meestal (deels) opgeschort, afhankelijk van in hoeverre je kunt solliciteren. Duurt je ziekte langer dan 13 weken achtereen, dan stopt de WW-uitkering en krijg je doorgaans recht op een Ziektewet-uitkering van UWV. Zodra je weer hersteld bent, meld je je beter bij UWV. Als je WW-recht nog niet is uitgeput, kun je daarna terugkeren in de WW voor de resterende duur.
Wat gebeurt er met mijn WW-uitkering als ik (weer) ga werken?
Wanneer je tijdens je WW-uitkering (deels) weer gaat werken, moet je dit meteen doorgeven aan UWV. Verdien je in je nieuwe baan minder dan je vorige loon, dan krijg je meestal een gedeeltelijke WW-uitkering als aanvulling. UWV berekent in dat geval je uitkering door je inkomsten te verrekenen: ongeveer 70% van wat je verdient wordt afgetrokken van je WW, en je mag 30% van je verdiensten houden naast de gekorte uitkering. Je houdt er dus altijd iets op vooruit als je gaat werken. Zodra je echter weer genoeg verdient (ongeveer 87,5% of meer van je oude loon), vervalt je WW-uitkering volledig. Kortom, parttime werken of minder verdienen kan gecombineerd worden met WW (met korting), maar bij een bijna gelijk of hoger loon stopt de WW.
Mag ik vrijwilligerswerk doen tijdens mijn WW-uitkering?
Ja, je mag vrijwilligerswerk doen met behoud van je WW-uitkering, mits je je aan de regels houdt. Het vrijwilligerswerk moet écht vrijwillig zijn en bij een organisatie zonder winstoogmerk (bijvoorbeeld een stichting, vereniging of een ANBI-instelling) gebeuren. Daarnaast moet je vooraf toestemming vragen aan UWV voordat je begint met vrijwilligerswerk. Het is belangrijk dat het vrijwilligerswerk je beschikbaarheid voor betaald werk niet in de weg staat. Zolang je alleen een beperkte onkostenvergoeding ontvangt en je bereikbaar blijft voor sollicitaties, heeft vrijwilligerswerk geen negatieve invloed op je WW-uitkering.
Kan ik een opleiding of cursus volgen tijdens mijn WW-uitkering?
Een opleiding of cursus volgen tijdens je WW kan, maar niet zonder meer. In principe moet je beschikbaar blijven voor werk, dus je kunt niet zomaar fulltime gaan studeren. Wil je toch een opleiding doen tijdens de WW, overleg dan altijd eerst met UWV en vraag toestemming. UWV kan onder bepaalde voorwaarden toestemming geven om (met behoud van uitkering) te studeren, bijvoorbeeld als de scholing je kans op werk vergroot. In de praktijk mag je met toestemming van UWV vaak maximaal een jaar een opleiding volgen met behoud van WW. Meestal moet je twee maanden vóór het einde van die opleiding weer actief gaan solliciteren, zodat je na de studie direct inzetbaar bent op de arbeidsmarkt.
Heb ik recht op WW als ik zelf ontslag neem?
Nee, als je zelf ontslag neemt heb je in principe geen recht op een WW-uitkering. Je bent dan namelijk verwijtbaar werkloos volgens UWV: je werkloosheid is je eigen keuze of schuld, en dan kun je geen aanspraak maken op WW. In de praktijk krijg je bij vrijwillig ontslag meestal een strafperiode van 3 maanden geen uitkering, of helemaal geen WW als de werkloosheid volledig jouw verantwoordelijkheid is. Alleen in uitzonderlijke gevallen – als je kunt aantonen dat je een dringende reden had om zelf op te zeggen (bijvoorbeeld ernstige onwerkbare omstandigheden) – zou UWV kunnen besluiten toch WW toe te kennen. Ga nooit impulsief zelf ontslag nemen zonder te weten wat de gevolgen zijn, want doorgaans betekent vrijwillig opstappen geen inkomen uit WW.
Kan ik met een WW-uitkering een eigen bedrijf starten?
Ja, het is mogelijk om tijdens je WW-uitkering een eigen bedrijf te starten. Er bestaan bij UWV speciale regelingen om dit te faciliteren. De meest bekende is de startperiode: je krijgt dan voor maximaal 6 maanden de ruimte om je bedrijf op te bouwen zonder sollicitatieplicht, in ruil voor een verlaging van je WW-uitkering met 29% gedurende die periode. In die startperiode mag je al je tijd in je onderneming steken en worden verdiensten niet direct verrekend, zodat je een goede basis kunt leggen. Je moet hiervoor vooraf toestemming vragen aan UWV en meestal aantonen dat je plannen levensvatbaar zijn. Je kunt er ook voor kiezen om te ondernemen zonder startperiode; in dat geval hoef je geen toestemming te vragen, maar dan moet je elke gewerkt uur/verdienste doorgeven en zal UWV je uitkering proportioneel korten op basis van gewerkte uren. Bespreek je plannen altijd tijdig met UWV, zodat je de juiste route kiest en geen rechten verspeelt.
Wat kan ik doen als mijn WW-uitkering wordt afgewezen of stopgezet?
Als UWV beslist om jouw WW-uitkering te weigeren, te beëindigen of te verlagen en je bent het daar niet mee eens, heb je het recht om bezwaar te maken. Bezwaar maken houdt in dat je schriftelijk aan UWV laat weten waarom je het niet eens bent met de beslissing. Let op: je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van de beslissing. In je bezwaarschrift leg je uit waarom je meent dat je wel recht hebt op de uitkering of waarom de stopzetting onterecht is, onderbouwd met feiten of regels. Mocht UWV het bezwaar afwijzen, dan kun je daarna nog in beroep bij de rechtbank. Belangrijk is in ieder geval snel actie te ondernemen binnen de termijnen als je een beslissing wilt aanvechten. Uitkeringsadvocaat.nl kan u hierbij helpen.
Wat gebeurt er als mijn WW-uitkering is afgelopen en ik heb nog geen werk?
Wanneer je WW-uitkering eindigt en je hebt nog geen nieuwe baan, kun je mogelijk een beroep doen op de bijstandsuitkering van de gemeente. De bijstandsuitkering (Participatiewet) is het sociale vangnet voor als je onvoldoende inkomen of vermogen hebt om van te leven en geen recht meer hebt op andere uitkeringen. Je moet deze uitkering zelf aanvragen bij de gemeente waar je woont. Je kunt meestal al ongeveer 4 weken vóór het einde van je WW de bijstand aanvragen, zodat de bijstand (indien toegekend) aansluitend kan ingaan en je niet zonder inkomen komt te zitten. Houd er rekening mee dat de bijstand strengere voorwaarden heeft dan de WW: de gemeente kijkt naar jouw gezinsinkomen en spaargeld (partnerinkomen kan invloed hebben, en er is een vermogensgrens), en je hebt ook in de bijstand een plicht om te solliciteren of deel te nemen aan re-integratieactiviteiten. Als je in aanmerking komt, zorgt de bijstand ervoor dat je tenminste een minimuminkomen hebt totdat je weer werk vindt.