Hoe gaat de bezwaarprocedure bij UWV in zijn werk?
Heb je een beslissing van het UWV ontvangen waar je het niet mee eens bent? Bijvoorbeeld over je WIA-, WW- of Ziektewet-uitkering? Dan kun je in veel gevallen bezwaar maken. Maar hoe werkt dat precies, wat zijn de stappen en waar moet je op letten om je kans op succes te vergroten? In deze blog leggen we het uit – stap voor stap.
Wat is bezwaar maken tegen een UWV-besluit?
Als je het oneens bent met een besluit van het UWV, bijvoorbeeld omdat je uitkering is afgewezen, gestopt of verlaagd, kun je daar formeel bezwaar tegen maken. Bezwaar maken betekent dat je het UWV vraagt om het besluit opnieuw te beoordelen. Dit doe je schriftelijk binnen een wettelijke termijn.
Let op: je hebt 6 weken de tijd om bezwaar in te dienen, gerekend vanaf de dag waarop het besluit is verzonden. Wacht dus niet te lang.
Tegen welke beslissingen kun je bezwaar maken?
Je kunt bezwaar maken tegen vrijwel elk schriftelijk besluit van het UWV, zoals:
Afwijzing van een WIA-, WW- of Ziektewet-uitkering;
Een te laag arbeidsongeschiktheidspercentage;
Stopzetting van een lopende uitkering;
Een boete of terugvordering;
Verplichtingen of sancties die aan je uitkering zijn gekoppeld.
Twijfel je of bezwaar mogelijk is? Laat ons je beslissing vrijblijvend beoordelen.
Stap voor stap: zo verloopt de bezwaarprocedure bij UWV
1. Bezwaar indienen
Je dient een bezwaarschrift in bij het UWV. Dit kan digitaal via Mijn UWV of per post. In het bezwaar leg je uit waarom je het niet eens bent met het besluit. Onderbouw dit met medische stukken, verklaringen of andere bewijsstukken als dat van toepassing is.
Tip: Kun je nog niet alle informatie verzamelen binnen 6 weken? Dien alvast een pro forma bezwaar in om je rechten veilig te stellen. Je mag het later aanvullen.
2. Bevestiging van ontvangst
Het UWV bevestigt dat je bezwaar in behandeling is genomen. Vaak krijg je ook een contactpersoon toegewezen.
3. Eventuele hoorzitting
Soms word je uitgenodigd voor een hoorzitting, waarin je jouw bezwaar mondeling kunt toelichten. Dit is je kans om jouw verhaal persoonlijk te delen. Je mag iemand meenemen, bijvoorbeeld een advocaat of familielid.
4. Nieuwe beoordeling door andere medewerkers
Een andere verzekeringsarts of arbeidsdeskundige dan bij het oorspronkelijke besluit kijkt opnieuw naar je situatie. Dit moet onafhankelijk en objectief gebeuren.
5. Beslissing op bezwaar
Binnen ongeveer 13 weken ontvang je een schriftelijke beslissing. Hierin staat of je bezwaar gegrond (je krijgt gelijk) of ongegrond (het besluit blijft staan) is. Soms wordt het besluit deels aangepast.
Wat als je het ook niet eens bent met de beslissing op bezwaar?
Als je bezwaar is afgewezen en je blijft het oneens met het UWV, kun je in beroep gaan bij de rechtbank. Dit moet binnen 6 weken na de beslissing op bezwaar. Ook in beroep kun je je laten bijstaan door een gespecialiseerde advocaat.
Waarom bezwaar maken met hulp van een advocaat?
Een bezwaarprocedure lijkt eenvoudig, maar in de praktijk komt er veel bij kijken. Zeker bij medische of arbeidsdeskundige beoordelingen is het belangrijk dat je bezwaar juridisch goed onderbouwd is. Een advocaat:
Weet hoe het UWV denkt en werkt;
Helpt je om sterke argumenten en bewijs te verzamelen;
Verwoordt je bezwaar overtuigend;
Vertegenwoordigt jou bij een hoorzitting of in beroep.
Bij Uitkeringsadvocaat.nl werken we dagelijks met bezwaarprocedures. Onze hulp is vaak gratis (op basis van gefinancierde rechtsbijstand of via je rechtsbijstandsverzekering).
Conclusie: bezwaar maken loont
Ben je het niet eens met een besluit van het UWV? Maak op tijd bezwaar. Laat je adviseren en begeleiden door een specialist. Zo vergroot je je kans op een eerlijk resultaat.
Gratis hulp bij bezwaar?
Bij Uitkeringsadvocaat.nl krijg je altijd een gratis en vrijblijvend intakegesprek. Wij beoordelen jouw zaak, geven eerlijk advies en helpen je – als het nodig is – verder in bezwaar of beroep.